– Och bygg ingen altan

Vår = utejobb. Det är nu det är dags att måla, göra fint och bygga den där altanen. Eller? Vi ringde upp Arga snickaren för att ta reda på vad du borde göra på ditt hus.

Vad man ska göra på våren? säger Anders Öfvergård, alias Arga snickaren, när vi ringer. Då ska man göra allt.

Fasaden ska målas, fönstren kittas, takpannor kan behöva bytas, om grunden är dålig kan man behöva dränera, om snö trillat ner framför dörren kan man behöva bygga ett snöskydd, hängrännor ska rensas, ruttna brädor bytas.

Hur vet man då vad man ska göra?

– Om man vänder på steken, säger Anders. Det är på hösten man ska tänka igenom vad man behöver göra. Om man gör det är det planerat och klart till våren.

Men nu är det ju inte höst. Så då får man göra den där bedömningen nu istället.

– Man ska gå runt huset som en slags doktor, säger han. Det behöver man inte vara snickare för.

Ska man sedan anlita någon eller göra jobbet själv?

– Jag gillar när folk gör själva. Man ska utmana sig själv, det gäller allt i livet. Men i lagom proportioner. Man ska sträcka på gränser. Däremot ska man veta att det man gör själv och tror ska ta en vecka tar tre veckor. Det är där det brukar hamna för hemmaskickaren.

Är det samma sak med kostnaden, att det kostar tre gånger mer än man tror?

– Materialet är inte svårt att räkna ut vad det kommer kosta. Och tid lägger du ju din egen tid. Men när man gör vissa saker vet man inte hur det ser ut under – då kan det dra ut både på tid och pengar. Det gäller även när man anlitar någon.

Vad är det vanligaste misstaget man gör?

– Det är att man glömmer bort det man ska göra och istället bygger en altan över hela tomten. Påbörja inget nytt projekt innan du gjort det du måste göra.

Har du något allmänt tips till hemmafixaren?

– Se till och bygg tillsammans med den du lever ihop med – med familjen. Det blir roligare då. Om man bygger själv blir det tråkigt.

Namn: Anders Öfvergård

Ålder: 45 år

Familj: Hustrun Cecilia samt barnen Sara, Viktor, Simon och Vilma

Bor: Hus med sjötomt på Värmdö